Utrechts Psalter 2016 A.D.

Waarom nieuwe tekeningen maken bij een klassieke verzameling psalmen?
Die van oorsprong al prachtig geïllustreerd zijn bovendien...

De Universiteitsbibliotheek Utrecht is – al drie eeuwen – de eigenaresse van het Utrechts Psalter, een handschrift uit de vroege negende eeuw met alle psalmen uit de Bijbel. Bij elke psalm zijn zeer gedetailleerd scènes uit de tekst getekend die bij elkaar het verhaal van de psalm vertellen.

In de tekeningen van het Utrechts Psalter is veel te vinden dat we kennen uit hedendaagse strips. Sterke emoties, vette symboliek, reddende engelen met superkrachten, schattige diertjes (en ook minder schattige), oudtestamentisch geweld, fantasy naast alledaags realisme, politieke incorrectheid, humor zelfs. Er is trouwens ook veel dat we niet meteen herkennen, ongebruikelijke tot onbegrijpelijke beeldspraken bijvoorbeeld, maar dat prikkelt dan weer de fantasie. Tel daar de luchtige tekenstijl bij, en je hebt het gevoel een niet eens zo oud stripverhaal te lezen. Verrassend dat al in de negende eeuw ‘strips’ werden getekend, nota bene door monniken. Al wisten we natuurlijk best dat het maken van strips monnikenwerk is.

folio 6v psalm 11

De Universiteit Utrecht vierde in 2016 dat zij 380 jaar oud is (het Utrechts Psalter stamt uit om en nabij het jaar 830 – alles in perspectief). Als bijdrage aan de feestvreugde heeft de universiteit twintig (strip)tekenaars gevraagd een nieuwe verbeelding van een van de psalmen te maken. Geïnspireerd op het werk van de heel verre voorgangers, en als eerbetoon aan deze oude meesters.

psalm 1

De volgende (strip)tekenaars doen mee: Danibal, Milou van Montfort, Rob Derks, Eric van der Heijden, Marcel Ruijters, Mattt Baaij, Marissa Delbressine, Rob van Barneveld, Merel Barends, Niels de Hoog, É (André Slob), Ronald van der Heide, Joshua Peeters, Argibald, Joris Diks, IJsbrand Oost, Niels Bongers, Roland Sohier, Albo Helm en Brigida Almeida. Bij elke nieuwe afbeelding wordt tevens de oorsponkelijke illustratie van het Utrechts Psalter afgebeeld.

psalm 148

op